Перевірка військових квитків у водіїв: коли поліція може зупинити автомобіль

З 18 травня закон зобов’язує всіх військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років носити при собі військово-облікові документи. Це ж стосується автомобілістів, які переміщуються на транспортних засобах. Однак у яких саме випадках і хто може перевіряти у водіїв військовий квиток?

Юристи звертають увагу, що повноваженнями перевіряти документи про військовий облік громадян наділені співробітники ТЦК і СП, Держприкордонслужби та поліцейські.

Перевірити військовий квиток у водія можуть де завгодно – на вулиці, на АЗС, на блокпосту або пункті пропуску на кордоні. При цьому в ДПСУ поки що пообіцяли не перевіряти військово-облікові документи під час перетину кордону. Також не вимагатимуть квиток прикордонники й у тих, хто провозить медичні та гуманітарні вантажі.

При цьому важливо, що зупиняти автомобіль для того, щоб перевірити у водія або його пасажирів військово-облікові документи співробітники поліції, і вже тим більше працівники ТЦК, права не мають. У правоохоронців є вичерпний перелік підстав зі ст. 35 ЗУ “Про Національну поліцію” для зупинки транспорту, куди звичайна перевірка документів не входить.

Поліцейські можуть зупинити автівку для пошуку та затримання осіб, які підозрюються у вчиненні правопорушень. Технічно це можуть бути особи, які ухиляються від мобілізації або постановки на військовий облік, але в такому разі силовики зобов’язані назвати конкретну причину зупинки, правопорушення, у якому підозрюють військовозобов’язаного та підстави для таких підозр. Водіям назвали 3 способи ефективно очистити лобове скло авто

Крім того, не варто забувати, що поліція може зупиняти авто, які порушують комендантську годину або правила режиму в’їзду-виїзду в прикордонних районах. Співробітники ТЦК під час перевірки документів мають фіксувати свої дії на камеру.

Джерело Novyny
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти