У тверезих водіїв в Україні відбирають права за “п’яну їзду”: що робити в таких випадках

Покарання за керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння в Україні одне з найсуворіших серед усіх автомобільних санкцій за порушення ПДР. В окремих випадках можна отримати штраф у розмірі 51 000 гривень і позбутися прав на строк до 10 років. При цьому розслаблятися не можна навіть непитущим водіям, оскільки практика показує, що покарати можуть навіть тверезих автомобілістів. Як діяти в такій ситуації, пояснили юристи.

Багато хто не знає, але отримати відразу штраф 17 000 гривень і позбавлення прав на рік за “п’яною” 130-ю статтею КУпАП тверезий водій може абсолютно законно. Досить просто відмовитися від вимоги поліції проходити огляд. Деякі водії на тлі стресу, грубості силовиків і конфліктної ситуації, що склалася через це, не хочуть співпрацювати з патрульними. Останнім це лише на руку, бо, отримавши відмову, вони можуть спокійно складати протокол на законних підставах. Довести в суді свою невинуватість потім водієві буде дуже складно

Також юристи рекомендують проявляти уважність під час перевірки алкотестером. Трапляються випадки, коли недобросовісні поліцейські використовують несправний або розбалансований прилад для замірів рівня алкоголю в крові. Вимагайте сертифікаційні документи на пристрій – поліція зобов’язана їх надати. Також не варто забувати, що навіть якщо прилад виявив ознаки сп’яніння, водій має право на проведення додаткового обстеження в медустанові, де, серед іншого, мають взяти кров і сечу на лабораторний аналіз, підробити результати якого вже не так просто.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти