Негайно перевірте багажник: за що в Україні почали масово штрафувати водіїв

Під час зупинки автомобіля поліція в Україні, як відомо, може зажадати від водіїв пред’явити не тільки документи на право керування і реєстрацію транспортного засобу, а й низку предметів, без яких сідати за кермо заборонено ПДР. Юристи повідомляють, що віднедавна на цій підставі патрульні стали масово виписувати керманичам великі штрафи.

Зокрема, поліцейських активно цікавить не тільки наявність у машині аптечки, вогнегасника і знака аварійної зупинки, а й їхня комплектність і справність. Якщо не вистачає деяких медикаментів або закінчився термін придатності вогнегасника, складається протокол за ст.121 КУпАП. Все тому, що патрульні трактують це незначне порушення як керування авто з технічною несправністю (п. 31.4.7 ПДР). Однак юристи-практики вказують, що дії поліції в цьому випадку незаконні.

Дійсно, в КУпАП передбачено відповідальність за водіння авто без комплектної аптечки або справного вогнегасника, але штраф за це передбачено лише водіям авто, які виконують регулярні пасажироперевезення. Для інших автомобілістів відповідальність настає в порядку ст.125 КУпАП, що передбачає лише один вид санкції – попередження.

Важливо розуміти, що незаконний штраф обов’язково потрібно оскаржити. Його оплата практично прирівнюється до визнання провини, що надалі загрожує вже більш суворим незаконним покаранням – позбавленням прав до півроку. Якщо ж штраф просто не платити (навіть якщо він незаконний), справу можуть передати до виконавчої служби, яка вправі вжити заходів для стягнення заборгованості – аж до арешту банківських рахунків, рухомого і нерухомого майна.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти