Штраф за спробу заощадити: яка популярна процедура загрожує водіям покаранням

Високі ціни на бензин і дизельне паливо змушують українських автомобілістів шукати нові економні рішення для продовження експлуатації своїх транспортних засобів. Одним із таких популярних варіантів є переобладнання авто для роботи з газобалонним обладнанням (ГБО). Однак багато водіїв можуть отримати за це штраф.

Зокрема, ст.121 КУпАП передбачає покарання за керування транспортним засобом, переобладнаним з порушенням встановлених правил і стандартів. Коли поліція зупинить такий автомобіль і виявить порушення, водієві загрожує штраф 340 гривень. Якщо порушник продовжить їздити на машині без відповідної реєстрації, його можуть позбавити прав на строк до півроку. При цьому відповідальність несе саме водій, а не власник авто.

Юристи звертають увагу, що перереєстрації підлягають тільки ті машини, які були переобладнані в майстернях, що мають відповідну технічну документацію від МВС. Якщо ГБО встановили “в гаражах” поставити його на облік не вдасться.

Після переобладнання власнику дається 10 днів на звернення до сервісного центру МВС для отримання нового техпаспорта. Для цього потрібно мати з собою паспорт, ІПН, акт приймання-передачі авто і свідоцтво про погодження конструкцій підприємства, яке встановлювало ГБО, сертифікат відповідності або акт технічної експертизи. Для юридичних осіб потрібен ще наказ керівника підприємства про призначення відповідальної особи.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти