Незаконно штрафують на 340 гривень: про популярну помилку поліції нагадали водіям

Дотримання ПДР – це не тільки їзда за правилами, а й підтримання транспортного засобу в придатному до експлуатації вигляді. Зокрема, що стосується в машині автомобільної аптечки. Багато водіїв про це забувають, за що отримують штрафи. Але, як стверджують юристи, покарання це часто абсолютно несправедливе і незаконне.

Дійсно, ПДР встановлено, що їзда на авто без укомплектованої за стандартом аптечки заборонена. Однак те, як дії водіїв у таких ситуаціях трактує поліція, є докорінно неправильним. Зокрема, патрульні притягують автомобілістів за відсутність аптечки до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.121 КУпАП, як за керування авто з технічними несправностями зі штрафом 340 гривень. На ділі ж подібне порушення може бути кваліфіковано лише за ст.125 КУпАП як “Інші порушення ПДР” з єдиною санкцією у вигляді попередження. Юристи звертають увагу, що будь-який такий штраф у суді буде визнано незаконним і скасовано.

Водночас водії, які виконують регулярні пасажироперевезення, дійсно можуть бути притягнуті до реальної відповідальності за відсутність у машині аптечки. Їм за це, за частиною 2 статті 121 КУпАП, загрожує штраф у розмірі 680 грн.

Джерело MMR
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти