Поліція зупинила автомобіль: чи повинен водій вийти з машини

Зупинка автомобіля поліцією – ситуація, від якої не застрахований жоден водій. Саме тому кожен автомобіліст повинен знати, як діяти правильно в такому випадку.

Видання “РБК-Україна” з посиланням на адвоката Романа Сімутіна навело ясність у цьому питанні. Юрист зазначає, що жодних вимог від водія вийти з машини після зупинки в законі не існує. Водночас нещодавні зміни до закону “Про дорожній рух” встановлюють, що силовики можуть зажадати від водія тримати руки в полі зору і не залишати транспортний засіб без їхнього дозволу.

Попросити водія вийти з авто поліцейські можуть у разі, якщо є підозра на наявність у нього алкогольного або наркотичного сп’яніння, при затриманні за адміністративне або кримінальне правопорушення, під час особистого огляду, огляді або обшуку автомобіля, для затримання інших правопорушників, доставлення потерпілих людей до медзакладу, для усунення технічних несправностей.

Якщо поліція запрошує водія вийти з авто, щоб ознайомитися з доказами його правопорушення, він не зобов’язаний цього робити, оскільки закон чітко говорить, що правоохоронці повинні продемонструвати докази прямо на місці. Таким чином, водій може вимагати ознайомити його з усіма свідченнями безпосередньо на своєму водійському місці.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти