Автомобільна мобілізація: як отримати компенсацію за вилучену на ЗСУ техніку

Останнім часом влада України ввела в дію низку нормативних актів, які регулюють підстави та порядок мобілізації транспортних засобів і спеціальної техніки на потреби Сил Оборони в період дії в країні воєнного стану. При цьому власники вилучених авто мають право на компенсацію збитків. Як і коли її отримати?

Насамперед варто зазначити, що масової конфіскації легкових автомобілів в українців чекати не варто. У Раді та Кабміні неодноразово наголошували, що машини у громадян вилучатимуть у виняткових випадках і лише тоді, коли конкретний транспортний засіб необхідний для виконання специфічних завдань на фронті. Це стосується позашляхової техніки, вантажівок екскаваторів, тракторів, тягачів та інших подібних засобів.

Якщо у громадянина у власності лише одне авто, вилучати його забороняє закон. Також не можна забирати машини в інвалідів I і II групи, батьків дитини з інвалідністю, а також у автовласників, для яких транспортний засіб є єдиним джерелом доходу.

Компенсація за вилучений транспортний засіб можлива як у попередньому, так і в подальшому порядку. У процесі мобілізації проводиться оцінка автомобіля або техніки, яка і буде орієнтиром для компенсації збитку. Якщо суму не виплатили відразу, власник може звернутися за компенсацією після закінчення воєнного стану. Зробити це потрібно в ТЦК, куди подається відповідна заява. Причому, якщо власнику повернули саму машину без серйозних пошкоджень, то отримати компенсацію буде складно. Остаточне рішення про компенсацію ухвалює керівник ТЦК протягом 10 днів з дня подання відповідної заяви.

Які документи потрібні для отримання компенсації
До заяви про компенсацію шкоди власник має додати копію акта про вилучення транспортного засобу, який складають співробітники ТЦК під час мобілізації, а також копію часткового наряду, підписаного главою місцевої адміністрації, яка ухвалила рішення про мобілізацію техніки.

Джерело Дніпро Оперативний
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти