Чи можуть у водія забрати права за неявку за повісткою: у ТЦК дали відповідь

Віднедавна в Україні діють нові норми законодавства про мобілізацію громадян у період воєнного стану. Стосуються вони і водіїв.

Зокрема, активно обговорюється можливість вилучення водійських прав у військовозобов’язаних українців, які порушують законодавство про мобілізацію. Чи можуть забрати посвідчення у водія за неявку за повісткою, пояснили в Черкаському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП).

Заступник голови установи Василь Фризюк заявив, що такі заходи застосовуються до громадян у винятковому порядку за рішенням суду. Причому, перш ніж буде ухвалено таке рішення, має бути дотримана певна процедура. Зокрема, військовозобов’язаний водій повинен порушити закон, оголошений у розшук у поліцію. Якщо правоохоронці не зможуть знайти та доставити порушника до ТЦК, то воєнкоми надсилають за адресою проживання особи спеціальну вимогу, яку потрібно виконати у 5-денні термін.

І тільки якщо громадянин цю вимогу не виконає, ТЦК має право звернутися до суду з позовом про обмеження прав. Якщо суд стане на бік воєнкомів, то ухвалить відповідне рішення, яке набирає чинності негайно і діє до моменту виконання вимоги ТЦК або до закінчення воєнного стану. Відповідач має право оскаржити рішення суду в апеляційній інстанції.

Джерело enovosty.com
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти