Штрафу не буде: коли водій може не пред’являти документи поліції

Пред’явлення прав і техпаспорта для перевірки поліції є обов’язком кожного водія, за невиконання якого передбачено штраф. Водночас є випадки, коли керманич може не пред’являти документи на вимогу правоохоронців без будь-яких юридичних наслідків.

Юристи зазначають, що поліція часто трактує будь-яку відмову показати водійське посвідчення та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу як порушення, передбачене ч. 1 ст. 126 КУпАП, забуваючи про вимоги до себе в цій ситуації. Зокрема, вимагати від водія документи інспектори можуть лише після того, як представляться, пояснять причину зупинки і пред’являть докази порушення. Нерідко поліцейські цього не роблять, але наполягають на тому, щоб водій виконав свою частину обов’язків.

Якщо за підсумками конфлікту було виписано штраф, рекомендується оскаржити його в суді. Як правило, за відсутності даних, що поліція дотрималася законних процедур під час зупинки транспортного засобу, будь-яке її подальше процесуальне рішення скасовується судом. Зокрема й накладене на водія стягнення.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти