Як зупинити автомобіль, якщо відмовили гальма: повинен знати кожен водій

В автомобілі гальмівна система має ключове значення в системі управління. Раптова відмова гальм може призвести до трагічних наслідків, у зв’язку з чим, кожен водій повинен для себе з’ясувати, як діяти в такій ситуації до того, як вона станеться.

Насамперед слід позбутися паніки – вона тільки заважає тверезо міркувати і концентрувати увагу. Якщо в автомобілі механічна КПП, можна спробувати гальмувати двигуном, поступово знижуючи передачу. Зчеплення при цьому слід витискати швидко, щоб не втрачати зв’язок двигуна з коробкою. Важливо не допускати заметів, у зв’язку з чим, зниження передачі має здійснюватися в момент, коли стрілка тахометра впала нижче червоної позначки.

У машинах з “автоматом” часто буває ручний режим, за допомогою якого також можна спробувати поступово знижувати передачу. Якщо такого режиму немає, то потрібно перемкнути важіль положення “D” у положення “1”. У такій ситуації передача плавно знизиться сама.

Крім того, експерти радять розглянути можливість “контактного гальмування”, за допомогою тертя об розташовані поблизу предмети бордюри або огорожі. Робити так варто лише на невеликій швидкості і вкрай акуратно. На крайній випадок можна використовувати стоянкове гальмо. Але як і в ситуації з “контактним гальмуванням”, робити це слід на малій швидкості, щоб уникнути перекидання.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти