Які ілюзії можуть бути у водія автомобіля: чим вони небезпечні

У процесі керування автомобілем практично будь-який водій може зіткнутися з таким явищем, як ілюзія. У певних ситуаціях це може спровокувати аварійну обстановку і навіть призвести до трагедії.

Популярний TikTok-блог “А ти знаєш ПДР?” пояснив водіям про небезпеку подібних ілюзій. Тут же автомобілістам розповіли про різновиди цього явища.

Колірна ілюзія
Дослідження показують, що машини та об’єкти темних кольорів здаються повільнішими, а відстань до них – більшою, ніж насправді. Зі світлими авто ситуація протилежна. Це може негативно вплинути на оцінку водієм дорожньої обстановки. З тієї ж причини машини світлих відтінків вважаються безпечнішими.

Ілюзія швидкості
Якщо довго рухатися з певною швидкістю, мозок звикає до таких умов і починає сприймати ваш рух як повільніший. Важливо регулярно звіряти свої відчуття з показниками приладів, щоб не втрачати зв’язок із реальністю.

Ілюзія часу
Якщо водій почувається добре і перебуває в піднесеному настрої, йому здається, що час тече швидше. Також під час поспіху здається, що час дуже швидко закінчується. У таких ситуаціях притупляється концентрація та уважність до важливих деталей, що також негативно впливає на безпеку руху.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти