“Лівий” штраф на 17 тисяч за нетверезе водіння: кому загрожує і як уникнути

Незважаючи на суворе покарання, автомобільні штрафи за нетверезе водіння в Україні залишаються одними з найпоширеніших. Однак не виключено, що навіть без вживання спиртного водія можуть притягнути до відповідальності за “п’яну їзду”. Як цього не допустити, пояснили юристи.

Насамперед слід розуміти, що зупинка транспортного засобу поліцією має здійснюватися за чітко визначеними підставами, які поліцейський зобов’язаний назвати водієві. Також патрульний повинен представитися і пояснити, в чому підозрює водія. Якщо йдеться про нетверезе водіння, автомобілісту пропонується пройти тест на місці за допомогою алкотестера. У такому разі водій може вимагати пред’явити документи на прилад.

Тестування має проходити під запис або із залученням двох свідків. Перед процедурою водієві обов’язково пояснюють його права. Якщо результат перевищує показник 0,2 проміле, керманич може вимагати провести перевірку повторно. Підсумки обстеження заносяться до спеціального акта, копія якого вручається автомобілісту.

Відмова ж від перевірки тягне за собою автоматичний штраф 17 000 гривень і позбавлення прав на рік (як і за п’яну їзду). Однак можна вимагати провести обстеження в медустанові. Його проводить не пізніше двох годин після зупинки авто виключно лікар на спеціально обладнанні. У водія відбирають зразки слини, сечі та крові. Якщо водій фізіологічно не здатен здати біоматеріал, це не може бути визнано відмовою від обстеження. Попередні результати можуть бути анульовані, якщо лабораторні аналізи показали інші значення.

Джерело Znaj.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти