Не ведіться на провокації: 4 запитання, які поліція любить ставити водіям

Зупинка автомобіля поліцією – один із найбільш нервових аспектів водіння. Що ще гірше, поліцейські можуть скористатися вашим знервованим станом, ставлячи запитання на кшталт “попався” в надії, що ви себе обмовите. Експерти виділили чотири типові провокаційні фрази-маніпуляції патрульних, а також розповіли, як на них реагувати.

1. “Знаєте, чому я вас зупинив?”
Це класичне запитання, покликане збити вас з пантелику. Якщо ви відповісте: “Так, це, ймовірно, тому, що я перевищив швидкість”, вони успішно змусять вас визнати, що ви свідомо зробили щось неправильно. Для подальшого розгляду в суді це не дуже добре. Ст. 63 Конституції України дозволяє без будь-яких юридичних наслідків зберігати мовчання і не відповідати на запитання правоохоронців щодо себе.

2. “Пили сьогодні?”
Це ще одне запитання, на яке у ваших інтересах не відповідати, за винятком, можливо, чесного слова: “Я взагалі нічого не пив”. Якщо ви пили, ви можете просто пояснити, що ви б вважали за краще не говорити без присутності законного представника. Поліцейський може спробувати поставити уточнювальне запитання або підняти брову і промовчати, знову сподіваючись, що ви визнаєте провину. Але це той випадок, коли визнання будь-якого вживання алкоголю дає їм ймовірну причину для проведення тесту на сп’яніння.

3. “Чи є у вас у машині заборонені предмети?”
Як і у випадку з попередніми ситуаціями, закон дозволяє водієві не обумовлювати себе. Немає жодних нормативних актів, які вимагали б від автомобіліста “сповідатися” першому зустрічному патрульному. Водночас варто пам’ятати, що в Україні введено воєнний стан. Силовики постійно на взводі і звідусіль чекають небезпеки. Якщо на блокпосту виникне підозра, що у вас у машині зброя, вибухівка або інші небезпечні предмети, будь-який різкий рух може закінчитися плачевно. Коли йдеться про вашу особисту безпеку, краще не провокувати людей зі зброєю.

4. “Чи можу я оглянути вашу машину?”
Це “підступ”, тому що якщо ви ввічливо скажете “Так”, ви погодитеся на несанкціонований обшук вашого автомобіля. Юристи рекомендують відповідати чіткою відмовою. Краще вголос вимовити фразу: “Я не даю згоди на обшук”, щоб бодікамера патрульного це зафіксувала. Але пам’ятайте, що поліція може надати вам ймовірну причину і сказати, що вони в будь-якому разі оглянути ваш автомобіль.

Багато людей шоковані, дізнавшись, що їм не потрібно для цього рішення суду, але інколи це дійсно так. Причому, є вичерпний перелік підстав для цього огляду, а саме обґрунтована підозра в тому, що в машині перебуває правопорушник, особа, чия свобода незаконно обмежена, предмети, обіг яких заборонений або які становлять небезпеку оточуючим, а також, якщо транспортний засіб є знаряддям злочину.

Важливо також розуміти, що поверхневий огляд не дорівнює обшуку, коли поліція може хоч буквально розібрати машину на запчастини в пошуках конкретних речей і предметів. Під час огляду може йтися лише про візуальне вивчення салону і максимум промацування оббивки.

Джерело Motorbiscuit
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти