Автомобілі навчать «здавати» в поліцію п’яних водіїв

У майбутньому автомобілі отримають технологію штучного інтелекту, яка розпізнаватиме за кермом нетверезого водія й автоматично повідомлятиме про нього в поліцію. Відповідну розробку вже ведуть австралійські вчені.

Експерти звертають увагу, що проблема п’яних водіїв є однією з найбільших проблем безпеки дорожнього руху. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, алкогольне сп’яніння є причиною 20-30% смертельних ДТП по всьому світу. Дослідження показали, що нова технологія, яка базується на роботі низки датчиків і камер, може розпізнавати наявність у автомобіліста наркотичного або алкогольного сп’яніння з імовірністю 75%. Вона зчитує погляд, міміку і позу рульового.

Вчені хочуть оснастити систему автоматичним зв’язком із поліцією, яка повідомлятиме правоохоронцям про п’яного водія за кермом. Варто зазначити, що технологія зможе отримати відповідні дані лише після тривалої поїздки, тому повідомлення «правоохоронцям» дійде вже постфактум порушення.

Поки що не відомо, коли технологія зможе бути інтегрована в автомобілі глобально. Вона має бути доопрацьована до оптимальних параметрів і отримати сертифікацію. Водночас запит на системи розпізнавання п’яних водіїв у низці країн уже є. Законодавці регулярно закликають ухвалити норми, які дають змогу ШІ обмежувати доступ нетверезим водіям до керування транспортом.

Джерело LiveScience
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти