Кого з українців не зможуть позбавити водійських прав за неявку в ТЦК

Віднедавна українські автомобілісти можуть залишится без водійських прав за порушення мобілізаційного законодавства. Утім, цей захід загрожує не всім.

Ухвалений 18 травня закон про посилення мобілізації дозволяє ТЦК обмежувати через суд право військовозобов’язаних громадян керувати транспортними засобами. Для цього потрібно провести відповідну процедуру, що включає виклик громадянина, подачу його в розшук поліції, направлення рекомендованим листом вимоги і, нарешті, звернення до суду.

Якщо органи правосуддя дійдуть висновку, що автомобіліст дійсно ухиляється від явки в ТЦК, його можуть тимчасово позбавити прав. Рішення передається до виконавчої служби, яка вносить відповідні дані в базу даних. Потім при першій же зупинці поліція може вилучити у порушника водійське посвідчення, повернути яке можна буде тільки через ТЦК.

Водночас закон чітко регламентує випадки, коли військовозобов’язаного водія не можуть зробити вимушеним пішоходом. Зокрема, забороняється позбавляти прав громадян, чиїм основним заробітком є водіння транспортного засобу. Також не заберуть права в інвалідів та осіб, які доглядають за інвалідами 1 і 2 групи.

Джерело Novyny.pro
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти