Водіям нагадали про важливу заборону на період воєнного стану

Воєнний стан в Україні введено в лютому 2022 року у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ і триває досі. У зв’язку з цим українцям, зокрема тим, хто керує транспортними засобами, не варто забувати про супутні обмеження, щоб не мати проблем із законом.

У СБУ звертають увагу, що в деяких випадках українським водіям заборонено використовувати автомобільні відеореєстратори. За допомогою цих пристроїв ворог може збирати відомості про об’єкти військової та цивільної інфраструктури в тилу, а також дислокацію та переміщення українських військових. В Україні існує кримінальна відповідальність за несанкціоноване поширення подібних даних.

За ст.114-2 ККУ за подібний злочин можна отримати до 12 років в’язниці. При цьому сам факт зйомки не є злочином, якщо не має умислу шпигунства за військовими. Відповідальність настає, якщо водій опублікував отримані кадри в загальному доступі в мережі інтернет або просто передав третім особам.

СБУ нагадує, що в низці випадків російські спецслужби можуть отримувати дані з відеореєстраторів українців навіть без відома власника. У зв’язку з цим слід проявляти обережність і уникати використання відеореєстратора в умовах, коли йдеться про фіксацію військових.

Джерело UA.NEWS
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти