17 тисяч штрафу і позбавлення прав: які ліки не можна вживати за кермом

Мало хто про це замислюється, але в Україні можна позбутися прав не тільки за їзду в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, а й під впливом деяких звичайнісіньких лікарських препаратів. Відповідальність за нетверезе водіння і керування транспортним засобом після вживання таких засобів аналогічна і кваліфікується за ст.130 КУпАП.

Зокрема, законом забороняється сідати за кермо після прийому медикаментів, які знижують увагу і швидкість реакції. Про які конкретно препарати йдеться?

Насамперед негативно позначитися на когнітивних функціях можуть заспокійливі (включно з транквілізаторами), очні краплі з атропіном, засоби, які застосовують у разі розладу шлунку або кишківника з лоперамідом, препарати від заколисування, стимулятори ЦНС, жарознижувальні, ліки від кашлю з вмістом кодеїну, знеболювальні з лідокаїном.

Щоб не заробити 17 тисяч гривень штрафу і не залишитися без прав на рік, водіям слід завжди консультуватися щодо прийому тих чи інших медикаментів з лікарем, а також самостійно знайомитися з інструкцією із застосування лікарських засобів, зокрема вивчати інформацію щодо побічних ефектів і протипоказань.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти