Що робити водієві, якщо «закипів» двигун автомобіля

Перегрів двигуна є поширеною проблемою в автомобілі, особливо влітку, коли температура атмосферного повітря досягає пікових значень. Водночас подібна неприємність загрожує серйозними проблемами, аж до відмови мотора і навіть створення аварійної ситуації. У зв’язку з цим кожному водієві слід знати, що робити, якщо двигун «закипів».

1. Зупиніться і вимкніть двигун:
Щойно ви зрозуміли, що мотор перегрівся, потрібно сконцентрувати всю свою увагу на негайній, але безпечній зупинці. Продовжувати рух на закипілому моторі категорично не можна. Знайдіть відповідне місце, де ви не будете в небезпеці і не станете заважати іншим учасникам руху, увімкніть аварійну сигналізацію і зупиніть там машину.

2. Відкрийте капот для охолодження:
Це потрібно, щоб прискорити процес охолодження. При цьому відкривати капот потрібно акуратно, щоб не обпектися через його можливий нагрів. Категорично не можна відкривати кришку радіатора негайно, оскільки існує ризик, що розігріта до киплячого стану охолоджувальна рідина під тиском виплеснеться прямо вам в обличчя.

3. Перевірте рівень охолоджувальної рідини:
Давши двигуну охолонути хвилин 10-15, перевірте рівень антифризу в системі. Якщо охолоджувальної рідини занадто мало, значить у системі є витік.

4. Перевірте термостат і вентилятор охолодження:
Нерідко причиною перегріву двигуна стає якраз поломка термостата або вентилятора. Якщо це ваш випадок, потрібно подумати, як доставити машину на СТО для заміни деталей.

Запуск двигуна після перегріву можливий тільки після охолодження і тільки, якщо проблема має некритичний характер. Якщо ви не знаєте причину, заводити автомобіль категорично не рекомендується, є ризик остаточно угробити мотор. Краще викликати евакуатор і доставити авто в автосервіс для професійної діагностики.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти