Як зупинити машину, якщо раптово відмовили гальма

Як відомо, в Україні заборонено виїжджати на дорогу автомобілям з несправною гальмівною системою. Однак іноді може трапитися так, що гальма можуть відмовити раптово просто під час поїздки. Як діяти в такій ситуації?

Насамперед у разі відмови гальм потрібно пробувати натискати на педаль знову і знову. Іноді під час несправності гальмівної системи вона виходить з ладу не повністю і водіям вдається “схопити” гальма сильним поперемінним натисканням на педаль.

Якщо у вас механічна трансмісія, можна спробувати поступово знизити швидкість руху автомобіля за допомогою зниження передачі. При цьому важливо швидко вичавлювати зчеплення і стежити за тахометром, щоб уникнути перевантаження мотора.

Якщо з якоїсь причини ви не можете використовувати гальмування двигуном, а швидкість руху авто невисока, то можна спробувати зупинити машину за допомогою стоянкового гальма. Робити це слід вкрай обережно, щоб уникнути перекидання транспортного засобу.

У разі, якщо всі способи були перепробувані і не дали результату або у вас немає часу на їх застосування, можна вдатися до контактного гальмування. Його суть полягає в тому, щоб знизити швидкість руху шляхом контакту із зовнішніми поверхнями – бордюром, кучугуром, копицею сіна, сміттєвим контейнером, пластиковими бочками тощо. Найкраще, щоб робити це по дотичній, а не в лоб, щоб уникнути серйозних ушкоджень і травм.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти