Попрощайтеся з правами і страховкою: чим небезпечна їзда на “лисій” гумі

Прагнення заощадити на експлуатації автомобіля іноді доводить українських водіїв до фанатизму. Причому нерідко автовласники роблять це, порушуючи ПДР, і за рахунок власної безпеки. До числа таких сумнівних видів економії належить і відмова від своєчасної заміни автомобільних шин.

Українське законодавство дозволяє експлуатацію легкових транспортних засобів із глибиною протектора шин 1,6 мм і більше. Якщо гума зносилася вище за це значення, вважається, що водій наражає на ризик себе та оточуючих, оскільки його машина нестійка на дорозі і легко може потрапити в ДТП. Зрозуміло, що в такому разі водій ризикує не тільки собою і своєю машиною, а й також життям і здоров’ям своїх пасажирів, пішоходів та інших учасників руху.

У зв’язку з цим закон дозволяє притягнути порушника до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 340 гривень. При цьому поліція може вилучити авто на штрафмайданчик до моменту заміни шин, а страхова компанія в разі ДТП має право відмовити водієві у виплаті компенсації. Якщо ж згодом автомобіліст знову протягом року попадеться на їзді з “лисою” гумою, то його можуть покарати вже позбавленням прав на строк від трьох до шести місяців.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти