Штрафу не буде: коли водій може відмовитися пред’являти документи поліції

В Україні кожен автомобіліст повинен возити з собою водійські права і техпаспорт на машину, відсутність яких під час перевірки поліцією є підставою для притягнення керманича до адміністративної відповідальності. Однак багато хто не знає, що є випадки, коли інспектори не мають права вимагати документи від водія, а останній водночас може відмовитися їх пред’являти без будь-яких юридичних наслідків.

Юристи звертають увагу, що поліцейські нерідко помилково трактують будь-яку відмову водія показати водійське посвідчення або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу за ч. 1 ст. 126 КУпАП, забуваючи про вимоги до себе в цій ситуації. Зокрема, перш ніж що-небудь просити в автомобіліста, вони повинні представитися і назвати конкретну причину зупинки з числа перерахованих у ЗУ “Про Нацполіцію”.

Якщо йдеться про порушення ПДР, то інспектор зобов’язаний показати водієві докази такого порушення. Також патрульний має пред’явити службове посвідчення на вимогу керманича. Тільки після цього автомобіліст зобов’язаний показати свої документи.

Якщо виявиться, що жодної з обов’язкових процедур не було дотримано, то будь-яка наступна вимога поліцейського вважатиметься неправомірною. При оскарженні штраф за порушення, виписаний за підсумками таких дій, практично завжди скасовується як незаконний.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти