Штрафу не буде: які документи водій може відмовитися показувати на блокпосту

Сьогодні блокпости на українських дорогах є вже звичним явищем для автомобілістів. Чергують там нерідко і співробітники поліції, які іноді дозволяють собі зайвого. Незважаючи на воєнний стан в Україні, силовикам не дозволено виходити за рамки своїх повноважень. Зокрема й у частині такої рутинної процедури, як перевірка документів. Юристи пояснили, що поліцейські не мають права вимагати від водія на блокпосту.

Діяльність таких пропускних пунктів регламентована КМУ від 29 грудня 2021 року №1455. У нормативному акті чітко зазначено, що на блокпосту може бути перевірено документи, що засвідчують особу водія та пасажирів, а також документи на транспортний засіб і вантаж, що перевозиться. Незважаючи на це, багато поліцейських останнім часом почали вимагати від автомобілістів на блокпостах водійські права, страховий поліс і вишукувати в машині порушення ПДР.

Юристи попереджають, що подібні дії є неправомірними і суперечать законодавству. Водій має право відмовитися пред’являти поліції будь-які документи, які не стосуються посвідчення їхньої особи, вантажу або приналежності транспортного засобу. Винятком також може бути військово-обліковий документ, який віднедавна військовозобов’язані громадяни повинні завжди мати при собі.

Поліція не може оштрафувати автомобіліста на блокпосту за відсутність або відмову пред’явити водійське посвідчення чи страховий поліс. Такий штраф, як пояснюють експерти, легко оскаржується і скасовується в суді.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти