Терміново перевірте багажник: водіїв попередили про один незаконний штраф

Співробітники поліції можуть, як відомо, додатково перевірити вашу машину на комплектність, якщо вас зупинили на законних підставах. Серед іншого, патрульний має право поцікавитися наявністю у водія вогнегасника, аптечки і знака аварійної зупинки. І навіть якщо всі перераховані предмети в автомобілі є, інспектор може виписати штраф. Юристи звертають увагу, що найчастіше дії поліцейських неправомірні, але все одно можуть завдати автомобілістам проблем.

Читайте також:

Де водіїв штрафують на 12 000 гривень за «неправильне» взуття

В Україні «придумали» ще один штраф ПДР: він може стати популярним

Насамперед слід пам’ятати, що аптечка і вогнегасник мають не просто бути в наявності, а й також бути придатними для використання. Вогнегасник із вичерпаним терміном придатності таким не є. Нерідко поліція трактує це як порушення п. 31.4.7 ПДР і кваліфікує як адміністративне правопорушення за ст. 121 КУпАП, яке передбачає як покарання штраф.

Водночас юристи наголошують, що аптечка та вогнегасник, хоч і мають бути в кожному автомобілі, але їхня відсутність є підставою для накладення штрафу лише щодо водія, який виконує регулярні пасажироперевезення. В інших випадках керманичу загрожує лише усне попередження за ст.125 КУпАП.

Важливим нюансом, на який розраховують поліцейські, є те, що більшість водіїв штрафи не оскаржують. Після того, як вони оплатять стягнення, автомобілісти практично позбавлять себе права на оскарження дій патрульних. Юристи рекомендують завжди оскаржувати в суді штрафи за фактом відсутності вогнегасників і аптечок.

Джерело Hyser
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти