Паркування автомобіля у дворі: за що можна отримати штраф

У великих містах уже традиційно поширена проблема паркування автомобілів, особливо в житловій зоні. Водії часто вимушено кидають машини в місцях, не відведених для цього, за що ризикують отримати штраф. Адвокат Євген Булименко розповів «РБК-Україна», за які конкретно проступки можуть покарати автомобілістів.

Насамперед юрист підкреслив, що машина не повинна перешкоджати проїзду інших транспортних засобів, а також пішоходів. Авто не можна залишати на залізничних переїздах, естакадах, трамвайних коліях, мостах і пішохідних переходах, а також на відстані ближче, ніж 10 метрів від них. ПДР забороняє кидати транспортний засіб на перехресті та за 10 метрів від нього, на проїжджій частині, коли залишається менше 3 метрів вільного місця для проїзду транспорту.

Окремо підкреслюється, що машину заборонено залишати ближче, ніж за 30 метрів від посадкових майданчиків громадського транспорту і ближче ніж за 10 метрів від місця проведення ремонтних робіт. Якщо машина не дає змоги роз’їхатися двом автомобілям або проїхати одному транспортному засобу, закриває сигнали світлофора і дорожні знаки, а також перебуває на відстані ближче 10 метрів від місця виїзду з прилеглих територій, то водій також може отримати штраф.

Крім того покарати можуть автомобіліста, який припаркувався на газоні або ближче 5 метрів від сміттєвих контейнерів для збору сміття. Не забороняється паркуватися на тротуарі, якщо пішоходам залишається для проходу не менше 2 метрів.

Суми стягнення за порушення правил паркування в різних містах можуть відрізнятися. У Києві він дорівнює двадцятикратному розміру вартості однієї години такої послуги. Це може бути 100, а може бути і 700 гривень.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти