Конфіскація автомобіля за неявку в ТЦК: коли в «ухилянта» можуть забрати машину

Віднедавна МВС заборонило проводити реєстрацію та перереєстрацію транспортних засобів для осіб, які мають проблеми з ТЦК. Інакше кажучи, військовозобов’язані громадяни, які не стали на військовий облік або ухиляються від призову в армію за мобілізацією, не можуть продати або купити автомобіль. Але разом із цим з’явилися чутки про те, що в «ухилянтів» можуть відібрати машину за неявку за повісткою. Чи так це насправді?

Читайте також:

Новий штраф для водіїв до 17 000 гривень: за що каратимуть

За які «євробляхи» українців не можуть оштрафувати на 170 000 гривень

Прямого механізму позбавлення майна за ухилення від мобілізації не існує. Однак позбутися майна внаслідок порушення мобілізаційного законодавства все ж можна. Якщо ТЦК випише громадянину штраф за неявку за повісткою або ухилення від взяття на облік і це стягнення не буде погашено, справу передадуть виконавчій службі, яка як забезпечувальний захід може накласти арешт на майно боржника.

Коли сума загальної заборгованості за штрафами перевищить 160 000 гривень, виконавець може ініціювати процедуру конфіскації майна боржника, яке згодом можуть продати на аукціоні. Враховуючи, що мобілізаційні штрафи можуть сягати 25 500 гривень, цей сценарій цілком можливий на практиці. За рахунок виручених коштів погасять усі штрафи, оплатять виконавчі збори, а залишок коштів повернуть екс-власнику транспортного засобу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти