У кого з українців ТЦК заборонено забирати автомобілі на ЗСУ

Воєнний стан, введений в Україні 2,5 роки тому у зв’язку з повномасштабним вторгненням і збройною агресією РФ, як відомо, дає змогу органам влади вилучати у громадян майно, необхідне для забезпечення обороноздатності країни. Зокрема це стосується й автомобільного транспорту. Однак у цьому випадку є низка винятків, за яких Територіальні центри комплектування (ТЦК) Міноборони можуть мобілізувати машини українців.

Насамперед слід розуміти, що рішення про вилучення того чи іншого транспортного засобу на потреби Сил Оборони можуть ухвалити лише місцеві військово-цивільні адміністрації, а не ТЦК, які лише приводять ці рішення у виконання. Також у разі мобілізації автомобіля складається акт приймання-передачі, де зазначаються відомості про власника, транспортний засіб, його технічний стан та оціночну вартість.

Якщо машина зазнала пошкоджень або була знищена, після закінчення воєнного стану власник має право отримати компенсацію від держави, для чого потрібно буде звернутися до ТЦК. Після постановки автомобіля на військовий облік, його заборонено вивозити за межі України або в інші регіони без узгодження з ТЦК, продавати або використовувати як заставу.

Заборонено вилучення автомобілів у громадян, у власності яких перебуває менше двох транспортних засобів, а також у осіб, для яких машина є єдиним джерелом доходу. Не можна мобілізувати транспорт, що належить українцю з інвалідністю I або II групи, а також батькам дитини з інвалідністю.

Джерело Znaj.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти