На все про все 30 днів: як ТЦК домагається обмеження водійських прав «ухилянтів»

З травня Територіальні центри комплектування (ТЦК) Міноборони отримали можливість застосовувати до осіб, які порушують мобілізаційне законодавство, спеціальні заходи впливу шляхом обмеження їх у праві керувати транспортним засобом. Але забирати просто так водійське посвідчення в «ухильників» військкоми не мають права. Портал «Новини Live» описав, як саме відбувається ця процедура.

Насамперед підкреслюється, що рішення про обмеження прав громадянина ухвалює виключно суд. ТЦК використовує всі наявні у нього законні важелі впливів на громадянина, щоб змусити його виконати свої обов’язки. Серед іншого військкоми повинні сповістити його про необхідність з’явитися за повісткою, якщо це не допомогло – попросити поліцію розшукати «ухильника».

Якщо і це не принесло результату, за адресою проживання громадянина надсилається письмова вимога, яка вважається врученою з моменту проставлення поштового штампа. Військовозобов’язаному дається п’ять днів на виконання вимоги. І тільки після цього ТЦК може звернутися з позовом до місцевого суду.

Суд може не прийняти позов, якщо він не оформлений належним чином, давши ТЦК 10 днів на усунення проблем. Загалом у воєнкомів на звернення до суду є 30 днів з моменту закінчення 5-денного терміну виконання вимоги. Якщо термін буде упущено, ТЦК більше не зможе звернутися до суду з проханням обмежити «ухильника» в правах.

Якщо ж позов було прийнято і викладені в ньому обставини містять підстави для обмеження прав громадянина, суд може ухвалити відповідне рішення. Його передають до виконавчої служби, яка вносить відповідні відомості до бази даних. Далі поліція може вилучити у водія права, які зберігатимуться в суді до моменту виконання водієм вимог ТЦК або до кінця воєнного стану.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти