500 гривень на вітер: юристи попередили про один незаконний штраф для водіїв

Адміністративний штраф є найпоширенішим покаранням для українських водіїв, які порушили ПДР. Однак далеко не завжди таке стягнення є законним і підлягає виконанню. Юристи «Дорожнього адвоката» попередили про одну неправомірну дію поліції, від якої доволі часто потерпають керманичі.

Читайте також:

Загубили або пошкодили номери на авто: у МВС розповіли, що робити в такій ситуації

Зокрема, експерти звернули увагу, що чимало патрульних під час зупинки транспортного засобу уважно стежать за діями водія. П.9.9.6 ПДР наказує, що в разі зупинки автомобіля на вимогу поліцейського водій зобов’язаний увімкнути аварійну сигналізацію. Якщо він цього не зробив, інспектор одразу ж кваліфікує це як адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 122 КУпАП, і складає матеріали за цим фактом. Санкція статті передбачає штраф у розмірі 510 гривень.

Тим часом юристи звертають увагу, що карати водіїв за цією статтею можна лише за нехтування використанням попереджувальних сигналів під час початку або зміни напрямку руху. Відповідальність за невключення «аварійки» під час зупинки авто поліцією вона не передбачає. Відповідно будь-який штраф за це порушення буде незаконним і підлягає оскарженню в суді.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти