Українські суди почали виправдовувати визнаних п’яними водіїв: у чому причина

Водіння автомобіля в нетверезому вигляді в Україні вважається одним із найсерйозніших порушень ПДР і настільки ж суворо карається. За першого ж випадку на водія чекає штраф у розмірі 17 000 гривень і позбавлення прав на рік. Однак останнім часом суди стали виправдовувати визнаних п’яними автомобілістів. Юристи «Дорожнього адвоката» пояснили, з чим це пов’язано.

В Україні існує встановлена норма алкоголю в крові для водіїв транспортних засобів. Алкогольним сп’янінням вважається наявність в організмі керманича від 0,2 проміле алкоголю (Постанова КМУ №1452 від 09.11.2015). Щойно алкотестер показує такий результат, поліція одразу ж виписує протокол.

Однак юристи звертають увагу, що в судах вдається домогтися трактування алкогольного сп’яніння відповідно до ратифікованої Україною Віденської конвенції від 08.11.1968. В акті міжнародного права йдеться про те, що для цього потрібно не менше 0,5 проміле. Апеляційні суди в Україні дедалі частіше стали брати цей факт до уваги і скасовувати рішення судів першої інстанції про притягнення до відповідальності водіїв, у яких під час зупинки поліція знайшла в організмі менше ніж 0,5 проміле алкоголю. Таке можливо, наприклад, після вживання деяких продуктів харчування, квасу або безалкогольного пива.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти