Статті

Синій дим із вихлопної труби: чому досвідчені водії панічно його бояться

Колір диму, що виходить із вихлопної системи автомобіля, може бути важливим сигналом, що вказує на технічний стан двигуна та інших вузлів автомобіля. Іноді досвідчені автомобілісти впадають у паніку, просто побачивши, що з вихлопної труби їхнього транспортного засобу валить сизий або світло-синій дим. Про що говорить це явище і чому воно викликає у автомобілістів зі стажем таку реакцію?

Читайте також:

Новий «зимовий» штраф для водіїв: що пропонують у Раді

Інакше втратите права: не сідайте за кермо автомобіля після прийому цих ліків

Навіщо досвідчені водії глушать мотор одразу після зупинки автомобіля поліцією

Склад вихлопних газів залежить від типу палива, технічного стану двигуна і систем очищення вихлопних газів, таких як каталітичний нейтралізатор або фільтр сажі. Вихлопні гази автомобілів містять як нешкідливі компоненти, так і шкідливі для здоров’я та довкілля речовини, зокрема. За нормальної роботи двигуна вихлопні гази не повинні бути видні неозброєним оком.

Якщо з вихлопної труби валить білий дим, значить, є проблеми з прокладкою головки блока циліндрів або пошкоджена сама головка. У такій ситуації в циліндри потрапляє охолоджувальна рідина, яка провокує утворення водяної пари у вихлопних газах.

Поява чорного диму під час роботи дизельного двигуна на високих обертах є нормою. Але якщо машина димить навіть на холостих обертах, значить форсунки подають занадто багато палива, яке не встигає згоряти. Крім форсунок у такій ситуації слід перевірити клапан системи рециркуляції відпрацьованих газів і турбокомпресор, а також трубки, що подають повітря в інтеркулер. В автомобілях із бензиновими двигунами чорний дим зазвичай означає пошкодження лямбда-зонда, форсунок або проблеми у впускній системі.

Що стосується синього або сизого диму, то це, мабуть, найгірший із симптомів, який вказує на серйозні проблеми з силовою установкою. Як правило, газ такого кольору з’являється з вихлопної труби, коли порушена герметичність поршневої системи, клапанів або ущільнень. Через це моторне масло потрапляє в камеру згоряння. Поява синього диму вимагає негайного втручання, заміни зношених поршневих кілець або пошкоджених сальників клапанів. Ігнорування проблеми в кінцевому підсумку призведе до повної відмови двигуна і необхідності проведення капітального ремонту.

Recent Posts

Три речі, які важливо перевірити водієві, перш ніж сідати за кермо вживаного автомобіля

До купівлі уживаного автомобіля потрібно ставитися максимально прискіпливо, оскільки це майже завжди пов'язано з різного…

01.10.2024

Чи можна змішувати моторні оливи різних марок в двигуні автомобіля

Рано чи пізно будь-який автомобіліст стикається з необхідністю доливання моторної оливи в двигун. У такій…

01.10.2024

Поліція зупинила автомобіль без причини: юристи пояснили, що робити водієві

У минулому в Україні поліція часто практикувала повсюдну зупинку автомобілів «для перевірки» документів. У процесі…

01.10.2024

Інакше втратите права: не сідайте за кермо автомобіля після прийому цих ліків

Як відомо, водіям в Україні заборонено сідати за кермо в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.…

01.10.2024

Новий «зимовий» штраф для водіїв: що пропонують у Раді

Найближчим часом в Україні може з'явитися новий сезонний автомобільний штраф. Відповідний законопроєкт №8369 уже внесено…

01.10.2024

Навіщо досвідчені водії глушать мотор одразу після зупинки автомобіля поліцією

Зустріч із поліцією - не найприємніший момент у житті водія, проте практично неминучий. У якийсь…

01.10.2024