Шість фраз, які поставлять поліцейського на місце під час зупинки автомобіля

Іноді в процесі спілкування з поліцейським, який зупинив ваш автомобіль на дорозі, може виникнути ситуація, коли правоохоронець явно вийшов за рамки своїх повноважень. Нариватися на конфлікт у такому разі явно не варто, але і спускати інспектору хамство, а також порушення своїх прав точно не можна. «Твоя МАШИНА» виділяє шість фраз, які дадуть змогу швидко і тактовно поставити знахабнілого інспектора на місце.

Читайте також:

Оштрафують при першій же зупинці: водіям нагадали про популярне порушення ПДР

«Ми тільки на «Ви»:
Час від часу патрульні починають відчувати психологічну слабкість водія і переходять з ним на «ти», щоб показати свою перевагу. У такій ситуації важливо їм нагадати, що вони зобов’язані дотримуватися Правил етичної поведінки поліцейського, ЗУ «Про Нацполіцію» та інших нормативних актів, які приписують їм звертатися до водіїв ввічливо і чемно.

«Я повинен зафіксувати все на камеру”:
Дуже корисний аргумент у суперечці, коли поліцейський починає виходити за межі своїх повноважень. Перспектива стати «зіркою ютюбу» навряд чи потішить знахабнілого інспектора і він, найімовірніше, поводитиметься стриманіше.

«Зачекайте, я «загуглю» цю статтю ПДР”:
Не соромтеся того, що ви чогось не пам’ятаєте в ПДР. Якщо ж ви прямо скажете поліцейському, що оперуватимете конкретними нормами онлайн, то це позбавить його зайвого простору для маніпуляцій.

«Я зараз зателефоную в чергову частину і запрошу сюди відповідального”:
Не варто використовувати цю фразу за першої ж слушної нагоди, але якщо поліцейський не реагує на зауваження і продовжує поводитися нахабно, порушуючи закон, можна вдатися до неї як до останнього аргументу. Навряд чи патрульному захочеться виправдовуватися перед начальством за свою поведінку.

«Давайте оформимо протокол”:
За наявності 100-відсоткової впевненості у своїй невинності така фраза дасть вам змогу вибити у поліцейського, який намагається вас «розвести», ґрунт з-під ніг. Якщо патрульні хочуть оформити протокол, вони роблять це відразу. За наявності сумнівів, найімовірніше, йдеться про спробу вимагання хабара або відсутність доказів. Або і того, і іншого.

«З порушенням не згоден, потребую захисника”:
Ви маєте повне право не погоджуватися зі звинуваченнями з боку поліції, як і на допомогу юриста. Поліція не може відмовити водієві в залученні адвоката, інакше всі подальші процесуальні дії будуть визнані в суді незаконними. Важливо розуміти, що ваш представник не зобов’язаний зриватися посеред ночі в інший кінець міста, щоб захистити ваші права. Якщо у нього немає такої можливості, інспектор зобов’язаний перенести розгляд справи на інший день. Багатьох патрульних така перспектива не радує, у зв’язку з чим вони вирішують «зняти всі звинувачення» на місці.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти