Автомобільна мобілізація: кому потрібно бути готовим віддати авто на потреби ЗСУ

У зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ в Україні вже 2,5 року діє воєнний стан, який, серед іншого, передбачає можливість мобілізації транспорту на потреби Сил Оборони. Експерти пояснили, у кого можуть вилучити машину в рамках цих процесів.

Читайте також:

Штраф 5500 гривень за їзду в куртці: де водіїв штрафують за верхній одяг

Шість фраз, які водієві не варто говорити на блокпосту

Українських водіїв почали штрафувати за використання «Дії»: як реагують суди

Зазначається, що військово-транспортний обов’язок поширюється на державні органи, включно з місцевим самоврядуванням, центральною та місцевою виконавчою владою. Також мобілізація транспорту може торкнутися підприємства, установи та організації всіх форм власності та приватних осіб, які володіють більш ніж одним транспортним засобом.

Здійснює вилучення автомобілів ТЦК чи місцеві органи СБУ або розвідки, діючи при цьому виключно на підставі рішень місцевих держадміністрацій. На кожен транспортний засіб виписується акт приймання-передачі, копія якого вручається власнику. У документі вказується інформація про власника, техстан і залишкову (балансову) вартість авто. Протягом 30 днів після демобілізації транспорт має бути повернуто власнику. Якщо за цей час він зазнає пошкоджень або буде знищений, власник може подати заяву про виплату компенсації до ТЦК.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти