Гроші на вітер: які витрати палива на холостому ходу в автомобілі і як їх скоротити

Багато водіїв чули пораду: «Не залишай машину працювати на холостому ходу, це спалює паливо даремно». Це попередження вірне і сьогодні, коли технології значно розвинулися, а паливна економічність стала важливим фактором для більшості автовласників.

Читайте також:

Чхнув – отримай штраф 55 000 гривень: де хворим водіям не можна сідати за кермо

Що нізащо не можна міняти у своєму автомобілі: експерт дав відповідь

Які водії найчастіше потрапляють у ДТП і що на це впливає

Чому холостий хід витрачає паливо?
Коли двигун автомобіля працює на холостому ходу, він продовжує споживати паливо, хоча і в мінімальних кількостях. Це відбувається тому, що, незважаючи на відсутність активного навантаження, невеликі рухи поршнів тривають для підтримки роботи двигуна. Якби не надходило паливо, двигун би просто заглух. Таким чином, навіть коли автомобіль не рухається, процеси всередині двигуна потребують енергії, а отже, і витрати палива.

Скільки палива йде на холостому ходу?
Згідно з даними Міністерства енергетики США (DoE), під час роботи компактного седана з двигуном об’ємом 2,0 літра на холостому ходу за годину витрачається близько 0,6 літра бензину (0,16 галона). У разі потужнішого автомобіля, наприклад, седана з двигуном об’ємом 4,6 літра, ця витрата збільшується майже до 1,5 літра за годину. Середньоважкі вантажівки можуть спалювати на холостому ходу понад 3 літри пального на годину.

Ці цифри можуть здатися незначними для коротких зупинок, однак якщо скласти час, проведений на холостому ходу в заторах, біля світлофорів або просто в очікуванні, то паливні втрати стають відчутними. Щорічно в США пасажирські автомобілі та легкі вантажівки втрачають понад 22,7 мільйонів літрів пального (6 мільйонів галонів) тільки через холостий хід.

Міф про холостий хід і перезапуск двигуна
Одна з поширених помилок – думка, що повторний запуск двигуна витрачає більше пального, ніж холостий хід. Однак сучасні дослідження показують, що це не так. Наприклад, зупинка і повторний запуск двигуна споживають менше палива, ніж залишення машини на холостому ходу на 10 секунд. За цей час на холостому ходу витрачається більше пального, ніж за одного старту двигуна.

Як зменшити втрати палива на холостому ходу?
Вимикайте двигун під час тривалих зупинок. Якщо ви знаєте, що доведеться чекати більше хвилини, має сенс вимкнути двигун. Сучасні системи «старт-стоп», які вже встановлені на багатьох автомобілях, роблять це автоматично.

Використовуйте альтернативні методи прогріву двигуна. Багато водіїв у холодну пору року залишають автомобіль працювати на місці для його прогрівання. Однак сучасні двигуни прогріваються швидше під час руху на низьких обертах. Це не тільки економить паливо, а й знижує шкідливі викиди.

Уникайте непотрібного холостого ходу. Часто водії залишають двигун працювати в таких ситуаціях, як очікування пасажирів або перебування в заторі. Однак навіть у цих випадках короткочасне вимкнення двигуна може бути більш ефективним з точки зору економії палива.

Джерело SlashGear
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти