Негайно перевірте багажник: в Україні почали штрафувати водіїв за одну дрібницю

Багато водіїв забувають, що співробітники поліції, крім іншого, можуть перевірити їхній автомобіль на предмет комплектації його обов’язковими предметами. Юристи пояснили, за відсутність чого можна отримати штраф.

Зокрема, в багажнику або салоні транспортного засобу, згідно з ПДР, мають бути справний вогнегасник, аптечка і знак аварійної зупинки. Причому, в деяких випадках поліція штрафує водіїв навіть не за їхню відсутність, а непридатність до використання. Наприклад, нерідкі ситуації, коли автомобілістів притягували до відповідальності за те, що термін придатності вогнегасника минув.

Як правило, поліцейські кваліфікують це як експлуатацію автомобіля з технічними несправностями (ст.121 КУпАП). Юристи ж звертають увагу, що це неправильно, оскільки відповідальність за відсутність або несправність вогнегасника настає лише щодо водіїв, які здійснюють регулярні пасажироперевезення. В інших випадках справа розглядається в порядку ст.125 КУпАП, яка передбачає лише попередження.

При цьому більшість водіїв, яких незаконно штрафують, не знають цих особливостей і не оскаржують покарання. Наслідком цього може стати повторне покарання, яке може полягати вже в позбавленні прав строком на півроку.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти