Терміново перевірте багажник автомобіля: поліція знайшла новий привід для незаконних штрафів

Більшість водіїв, якщо і замислюється про ризики отримання адміністративного штрафу за порушення ПДР, то насамперед звертає увагу на свою поведінку за кермом на дорозі. Нерідко автомобілісти забувають про те, що претензії до них можуть виникнути, зокрема, через комплектність і технічний стан їхніх транспортних засобів.

Читайте також:

В Україні суди виправдовують водіїв за «п’яну» їзду: у чому причина

Зокрема, патрульні в разі зупинки автомобіля можуть звернути увагу на наявність у водія аптечки, вогнегасника і знак аварійної зупинки. Якщо чогось одного в машині не виявиться, керманичу нерідко виписують штраф за ст.121 КУпАП як за порушення п.31.4.7 ПДР, що забороняє експлуатацію транспортного засобу без зазначених атрибутів.

Водночас юристи звертають увагу, що такі штрафи є незаконними і підлягають оскарженню. Усе тому, що диспозиція статті 121 КУпАП не містить вказівок на наявність або відсутність в автомобілі ні аптечки, ні вогнегасника, ні знака аварійної зупинки. У цьому разі, на думку експертів, водієві загрожує лише попередження в рамках ст.125 КУпАП («Інші порушення ПДР»).

У зв’язку з тим, що чимало автомобілістів не знають подібних нюансів, вони покірно оплачують незаконні штрафи, а в разі повторного «порушення» ризикують навіть позбутися прав на півроку. У зв’язку з цим краще заздалегідь перевірити комплектність свого транспортного засобу, не чекаючи проблем з поліцією.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти