Коли поліція не може вимагати документи у водія: суд пояснив

В Україні автомобілісти часто помилково вважають, що поліція може вимагати від них чи не все, що вважатиме за потрібне. Особливо в умовах воєнного стану. Зокрема, зупиняти авто та перевіряти документи. Однак це не так.

Юристи звертають увагу, що навіть під час воєнного стану патрульні керуються положеннями Закону України «Про Національну поліцію». У статті 35 цього нормативного акта є вичерпний перелік підстав для зупинки транспортного засобу поліцією.

Більшість із них пов’язані з порушенням закону, причому у патрульного мають бути конкретні дані, що вказують на вчинення водієм або його пасажирами певного правопорушення. Також поліції можна зупиняти авто за наявності у нього технічних несправностей, надання допомоги постраждалим особам або в разі загрози безпеці.

Юристи звертаються до прикладу П’ятого апеляційного адміністративного суду у справі №473/1404/20. У рамках розгляду суд чітко вказав на те, що без наявності доказів порушень ПДР вимога поліції пред’явити документи по відношенню до водія є неправомірною і не підлягає виконанню.

Джерело Liga.Zakon
Не пропустіть