Продаж автомобіля за довіреністю: чим він небезпечний для власника

Незважаючи на істотне спрощення процедури перереєстрації транспортних засобів в Україні, багато українців, як і раніше, вважають за краще ігнорувати її під час купівлі-продажу автомобіля, обираючи оформлення генеральної довіреності. Такий спосіб приховує за собою певні ризики не тільки для покупця, який юридично не стає власником машини, так і для продавця.

Читайте також:

В Україні скасовують автомобільні штрафи через одну формальність: що потрібно знати водіям

Українцям стало складніше отримати водійські права: які вимоги для кандидатів

Навіщо досвідчені водії додають соду в антифриз автомобіля

Так, експерти звертають увагу, що в Україні після продажу автомобіля «за дорученням» колишнім власникам транспортного засобу нерідко надходять штрафи за порушення ПДР, скоєні новим власником або особами, яким він передав керування авто. Таке трапляється, коли порушення фіксується автоматизованою системою. Наприклад, камерами контролю швидкості, встановленими на стаціонарних пунктах по всій Україні. Поліція ідентифікує автомобіль порушника за номерними знаками, а далі надсилає штраф за адресою реєстрації особи, яка вказана у відомчій базі даних як власник.

Важливою особливістю в такій ситуації є те, що колишній власник авто не може відмовитися сплачувати штраф, оскільки матеріали щодо нього будуть передані до виконавчої служби для примусового стягнення. З цією метою на його майно і банківські рахунки може бути накладено арешт. Вирішити проблему може тільки новий власник авто, який добровільно з’явиться в Нацполіцію і напише заяву, що ПДР порушив він, сплативши стягнення. Змусити його це зробити ніхто не може.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти