Розмитнення «євробляхи»: скільки потрібно заплатити українцям у 2024 році за ввезення автомобіля з ЄС

Переважна більшість українців сьогодні купує вживані, а не нові автомобілі. Причому, перевагу часто віддають машинам з Європи, так званим «євробляхам», які у своїх країнах коштують іноді в рази дешевше, ніж в Україні. Однак головною проблемою при ввезенні машини з-за кордону залишається розмитнення. Портал OBOZ.UA розповів, у скільки воно обійдеться сьогодні.

Читайте також:

В Україні скасовують автомобільні штрафи через одну формальність: що потрібно знати водіям

Українцям стало складніше отримати водійські права: які вимоги для кандидатів

Навіщо досвідчені водії додають соду в антифриз автомобіля

Так, для ввезення транспортного засобу з Євросоюзу українцям доведеться заплатити три види зборів – мито в розмірі 10% від вартості авто (для електрокарів – 0%), акциз, який є індивідуальним для кожного авто, і ПДВ у розмірі 20% від вартості авто, мита та акцизу.

Акцизний податок розраховується з урахуванням об’єму двигуна і віку авто. Для бензинових авто за кожен літр об’єму до 3000 см³ це 50 євро. Якщо об’єм понад 3000 см³, то за кожен літр рахується по 100 євро. У дизельних авто ставка трохи вища і становить 75 євро/літр до 3500 см³ і 150 євро понад 3500 см³. Отриману суму множать на кількість повних років віку автомобіля.

Наприклад, для 5-річного дизельного авто з об’ємом мотора 2,0 літра акциз складе 750 євро (75х2х5). Повністю розмитнити таке авто, вартістю, наприклад 10 000 євро, коштуватиме 4100 євро.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти