Їзда без прав: чому це добре і які виникнуть проблеми

Дозволити керування транспортними засобами без паперового або пластикового посвідчення і страхового поліса – хороша ідея, яка значно спростить життя водіям і дозволить уникнути низки конфліктних ситуацій і корупції на дорогах.

Про це в коментарі сайту Сьогодні розповів автоюрист Вадим Володарський.

Але, незважаючи на всі свої переваги, таке нововведення буде складно реалізувати в українських реаліях.

“Це нововведення, безумовно, спростить життя водіям. Але тут є технічна проблема, яка пов’язана з базами даних. У нас навіть по реєстрації транспортних засобів є дві бази даних – стара і нова. Тобто навіть з реєстрацією транспортних засобів виникають такі проблеми. Ще більше буде проблем з водійськими посвідченнями, тому що у нас є кілька видів водійських посвідчень, в тому числі і ті, які видані ще в СРСР або в перші роки незалежності, коли ніяких баз даних не було і, відповідно, туди нічого не вносилося. І такі права перевірити по базі даних буде технічно неможливо”, – вважає Володарський.

Крім того, законопроект №9105, який гарантує спрощення керування транспортним засобом, суперечить другій законодавчій ініціативі – законопроекту №7286, який, навпаки, пропонує посилити ПДР і ввести нові заборони для водіїв. На думку експерта, перший документ кращий для країни і для водіїв, але ухвалять, швидше за все, другий.

“Більше шансів у законопроекту №7286, тому що наші парламентарії люблять ускладнювати життя водіям. Хоча не варто виключати приємні сюрпризи перед виборами. Але краще остання ініціатива. Якщо законопроект №9105 грамотно доопрацювати і прописати, які посвідчення підпадають під цей закон, а які треба возити з собою, до якого року випуску, то все буде нормально. Треба просто привести в порядок реєстрацію транспортних засобів “, – доповнює експерт.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроект №9105, в якому пропонується внести зміни до деяких законодавчих актів щодо спрощення керування транспортними засобами. Авторами документа виступили депутат з фракції “Блок Петра Порошенко” Мустафа Найєм, депутат з фракції партії “Народний фронт” Антон Геращенко і ще 13 парламентаріїв з різних фракцій. Згідно із запропонованими змінами, водій не зобов’язаний буде при управлінні транспортним засобом мати при собі та на вимогу поліцейського пред’являти посвідчення водія, реєстраційний документ на авто та страховий поліс, якщо відповідна інформація про водія і транспортному засобі міститься в електронній базі даних.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти