Названі 5 головних міфів про дизельні двигуни

Автомобілі з дизельними двигунами досі затребувані в багатьох країнах – це помітно навіть на тлі зростання популярності гібридів та електрокарів.

Твоя МАШИНА розвінчає міфи про дизельні двигуни.

Екологічність

Звичайно, доля правди у цьому міфі є: старі дизельні вантажівки вражають своїм викидами і хмарами диму. Втім, у сучасних дизельних двигунах вимоги до викиду шкідливих речовин зовсім інші і шкоди довкіллю вони приносять приблизно стільки ж, скільки і бензинові мотори. Автомобілі на важкому паливі навіть більш ефективно спалюють робочу суміш, що означає порівняно невисокі викиди вуглеводнів.

Запуск при низьких температурах

Частково цей міф – також з минулого. Дизельне паливо при низьких температурах стає густішим і в’язким, старі дизельні двигуни стикалися з подібною ситуацією під час роботи при мінусових температурах. Але виробники давно знайшли спосіб вирішення проблеми – в сучасних двигунах встановлено підігрів блоку циліндрів. Також виробники палива додають різні присадки, що перешкоджають згущенню пального.

Динамічні показники

Старі агрегати дійсно не могли похвалитися хорошими динамічними показниками – в порівнянні з бензиновими «побратимами». Але сучасні дизельні автомобілі комплектуються турбінами, що вирішує проблему. А при правильному розрахунку трансмісії такі двигуни будуть виробляти значно більший крутний момент через довгий хід поршнів – що дозволяє прискорюватися так само, як і на автомобілі з бензиновим двигуном, а то і швидше.

Економічність

Цей міф, напевно, найпоширеніший і стійкий. І знову – родом з минулого. Вартість дизельного палива і правда була значно нижче вартості бензину, але зараз ціни приблизно рівні, а 92-й бензин інколи можна купити і дешевше. Дорожче обходиться і ремонт дизеля, чого варта тільки «легендарна» заміна форсунок. Втім, власники дизельних автомобілів часто впевнені, що вони витрачають на паливо менше грошей, ніж їхні «бензинові» конкуренти.

Шум

Принцип роботи дизельного двигуна і бензинового – трохи різний, тому їх шуми теж різні. Паливноповітряна суміш в дизельних агрегатах запалюється від високого ступеня стиснення, а не підпалюється іскрою – звідси й інший звук роботи. Однак на нових двигунах проблема вирішена завдяки турбокомпресору і вдосконаленню систем уприскування. Показники дизельних і бензинових двигунів по гучності звуку перебувають приблизно на одному рівні.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти