Штрафи за паркування на місцях для інвалідів – як діятиме поліція на практиці?

Вирішення будь-якого питання часто тягне за собою виникнення нових питань. Так сталося і у випадку з законом «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю».

Цей документ отримав юридичну силу 26 жовтня 2017 року, і в ньому передбачені штрафи від 1020 до 1700 грн за неправомірне використання місць для паркування транспортних засобів інвалідів та розпізнавального знака «інвалід». Також, у певних випадках може бути застосовано тимчасове затримання автомобіля, залишеного з порушенням (за допомогою блокіратора) або навіть евакуація ТЗ на «штрафмайданчик». При цьому, у автовласників виник ряд питань, що стосуються практичного виконання поліцією норм закону у життєвих ситуаціях, з якими доведеться стикатися досить часто. За відповідями на ці питання журналісти звернулися в Департамент патрульної поліції і незабаром отримали офіційну відповідь.

AUTO.RIA задає питання, Нацполіція відповідає:

AUTO.RIA: Як на практиці патрульні поліцейські будуть діяти з автомобілем, що займає спецмісце, якщо при цьому відсутній водій і розпізнавальний знак «інвалід» на самому автомобілі? Чи буде викликатися евакуатор для такого авто і складатися протокол?

Нацполіція: Норми закону будуть застосовуватись у повній мірі, тобто – складатися адмінпротокол, проводитись тимчасове затримання ТЗ або його евакуація за допомогою евакуатора.

Як це розуміти: Якщо водій насправді порушив описані в новому законі вимоги, втекти від відповідальності за допомогою «казок» поліцейським не вдасться. Тим водіям, у яких є офіційно підтверджені пільги, слід подбати про наявність при собі відповідних документів і розпізнавального знака «інвалід» на автомобілі.

AUTO.RIA: Як діятимуть патрульні, якщо водій авто, яке займає спецмісце, не має при собі документів про інвалідність і не має «виражених ознак інвалідності», але при цьому повідомляє, що привіз інваліда, наприклад, в аеропорт або на вокзал, де пасажир-інвалід продовжив шлях на іншому виді транспорту?

Нацполіція: Нацполіцією за участю Департаменту патрульної поліції підготовлено пропозицію для МВС про внесення додаткового пункту «2.1/д» в Правила дорожнього руху з наступним змістом: «водій ТЗ повинен мати при собі документ, що підтверджує встановлення у водія або одного з пасажирів факту інвалідності (крім явно виражених ознак інвалідності) на ТЗ якого встановлено розпізнавальний знак «інвалід».

Як це розуміти: Запитання, поставлене нами, стало підставою для створення пропозиції про внесення додаткового пункту в ПДР. Водіям, які мають відповідні пільги, або людям з інвалідністю, які планують поїздки в якості пасажира, слід подбати про наявність при собі відповідних документів, що підтверджують право користування спецмісцями на парковках та розпізнавальним знаком на автомобілі. Якщо ви дійсно висадили особу з інвалідністю на спецмісці, після цього автомобіль слід переставити на звичайне місце для паркування, не позначене табличкою 7.17 або розміткою 1.30.

AUTO.RIA: «Неправомірне використання на ТЗ знака «водій з інвалідністю»: якщо, наприклад, батько-інвалід, наклеївши відповідні знаки на своє авто, дав його в користування сину, – чи будуть патрульні контролювати правомірність використання знака та застосовувати норму ч. 5 ст. 125 КУпАП для такого водія?

Нацполіція: Згідно ПДР (п. 2.3), водій зобов’язаний перед виїздом перевірити та забезпечити технічну справність і комплектність ТЗ. Правила не вимагають, щоб знак «інвалід» був стаціонарно приклеєний на склі, а лише «розміщений спереду і ззаду механічного ТЗ».

Як це розуміти: Якщо у водія немає особистих пільг – він нестиме відповідальність за безпідставне використання розпізнавального знака. Якщо ж машиною періодично керує людина з інвалідністю, слід використовувати розпізнавальні знаки, які можна встановлювати і знімати.

 

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти