Пробіг не має значення: коли насправді потрібно міняти моторну оливу в двигуні

Заміна моторної оливи є найважливішою процедурою в обслуговуванні будь-якого автомобіля. Багато автовиробників у наш час рекомендують заливати новий мастильний матеріал вже після перших 10 тисяч кілометрів пробігу. Втім, це не зовсім правильно.

В офіційних салонах і сервісах рекомендують проходити комплексне технічне обслуговування кожні 10 тисяч кілометрів пробігу. При цьому в більшості технічних керівництв до автомобіля від виробників буде сказано про те, що змінювати оливу варто принаймні кожні 15 тисяч кілометрів пробігу. Одночасно з усім цим існує і третя точка зору від автомеханіків. Де ж знаходиться істина? Як завжди, вона не по середині, а зовсім в іншому, строго конкретному місці.

У всесвітній павутині досить міцно вкоренилася «новаторська» точка зору про заміну моторного мастила від «досвідчених автомеханіків». Останні стверджують, що здійснювати заміну оливи необхідно орієнтуючись не на пробіг авто, а на наїжджені мотогодини. На думку дописувачів, приблизно 300 годин роботи двигуна вже досить для заміни мастила. Свою точку зору вони аргументують тим, що більшу частину часу автомобілі проводять все-таки в заторах і стоячи біля світлофорів.

Не можна не відзначити, що сенс в подібних твердженнях дійсно є, адже навіть коли машина стоїть – силовий агрегат продовжує працювати, а значить циркулює і мастило. Однак, було б несправедливим не помітити й іншу деталь: навантаження при простої на вузли авто і навантаження безпосередньо під час руху – це все-таки кардинально різні речі.

Найкраще змінювати моторну оливу все-таки по позначці приблизно у 10 тисяч кілометрів пробігу. Тримаючи в голові той факт, що цифра може коригуватися в більшу або меншу сторону залежно від конкретних умов, в яких експлуатується машина.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти