Який штраф чекає на водія за їзду без страховки в 2023 році

Згідно ПДР України в країні кожний транспортний засіб має бути обов’язково застрахований і мати поліс автоцивілки.
Але деякі водії нехтують цим правилом та їздять без страховки. Саме їм вирішили нагадати, який штраф передбачено за відсутність поліса автоцивілки у 2023 році.

Для чого взагалі потрібна автоцивілка?

Юристка Наталія Шаповалова зазначає, що автоцивілка передбачає компенсацію збитків учасникам дорожнього руху, які постраждали внаслідок ДТП.

Страхова компанія здійснює виплати в разі заподіяння шкоди здоров’ю або смерті потерпілого, а також у разі заподіяння шкоди майну третіх осіб.

При цьому варто знати, що страховка не покриває збитки, заподіяні твоєму автомобілю. Вони покриваються окремим полісом КАСКО, який не є обов’язковим.

Автоцивілку потрібно робити на конкретний автомобіль, незалежно від кількості водіїв, допущених до керування. Відсутність у водія такого поліса є адміністративним правопорушенням, за яке передбачено штраф.

Який штраф за їзду без страховки 2023 в Україні

Обов’язкове страхування автомобілів в Україні регулюється Законом України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”.

Ціна автоцивілки зазвичай залежить від наступних факторів:

– об’єму двигуна автомобіля (чим більше — тим дорожче);
– місця реєстрації автомобіля (дорожче у великих містах, оскільки там вища ймовірність потрапити в аварію);
– реєстрації на фізичну чи юридичну особу (на фізичну дешевше);
– водійського стажу;
– кількості аварій;
– наявності пільг;
– терміну дії договору.

При оформленні страховки варто звернути увагу на розмір франшизи. Це та сума, яку компанія за тебе не заплатить і її потрібно самому віддати потерпілому.

У 2023 році розмір штрафу за відсутність автоцивілки — 425 грн. У разі несплати порушником штрафу протягом 15 днів сума збільшується до 850 грн.

Джерело mmr.net.uа
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти