Чи може поліцейський фіксувати порушення ПДР на свій мобільний телефон

Українцям розповіли, чи може поліцейський фіксувати порушення ПДР на свій мобільний телефон. Юристи впевнені, що це протизаконно, повідомляє “Дорожній адвокат”.

Бувають ситуації, під час яких, працівники поліції фіксують порушення правил дорожнього руху на особистий смартфон або ведуть на нього відеозйомку під час розгляду адміністративної справи. А потім правоохоронці намагаються пред’явити ці відеозаписи в суді як докази порушення правил дорожнього руху.

Але юристи зазначають, що такі дії не відповідають чинному законодавству України. Зроблені патрульними відеозаписи на особисті телефони не можуть бути допустимими доказами у справах про порушення ПДР. Тим паче, за здійснення фіксації на свій особистий телефон інспектор може понести дисциплінарну відповідальність.

Які засоби можуть бути використані

Список дозволених для застосування технічних пристроїв, а також вимоги щодо їх використання прописані в Інструкції із застосування органами поліції технічних приладів, що мають функції фото, кінозйомки, відеозапису, затвердженій наказом МВС України від 18.12.2018 №1026.

В даній Інструкції є чіткий перелік пристроїв, за допомогою яких правоохоронцям надано право проводити відеофіксацію. В тому числі, дозволяється застосовувати портативні відеореєстратори на форменому одязі поліцейського, встановлені відеореєстратори на службових транспортних засобах, стаціонарні відеокамери в цілодобовому режимі. В списку навіть є системи відеозапису на безпілотних літальних апаратах.

Але в цьому списку немає таких пристроїв, як «мобільні телефони» чи «смартфони». Тим більше особисті.

Таким чином, Інструкція №1026 не надає поліцейським право здійснювати відеофіксацію порушень ПДР чи процедуру розгляду адміністративних справ особистими мобільними телефонами.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти