Повторного штрафу в 40 800 гривень можна уникнути: є один важливий момент

Українським водіям розповіли, як можна уникнути величезного штрафу у розмірі 40 800 грн. за повторне керування автомобілем без посвідчення водія або невідповідної категорії, інформує “Апостроф”.

Справа в тому, що не так давно в Україні штраф за водіння без прав був лише 425 грн. (ч.2 ст.126 КУпАП), що не дуже лякало водіїв, які бажають покататися. Але з часом відповідальність за керування без водійського посвідчення або без відповідної категорії істотно збільшилася і складає 3 400 грн.

В разі здійснення порушення повторно, то згідно зі ст. 126 КУпАП водій змушений буде сплатити штраф 40 800 грн з одночасним позбавленням права керування строком від 5 до 7 років (ч.5 ст.126 КУпАП).

Але, у деяких випадках покарання можна уникнути – якщо вчасно подати апеляцію на постанову про перше порушення протягом 10 днів, це зупинить його дію до остаточного рішення суду. У такому разі інспектор не зможе винести ухвалу за повторне порушення на підставі частини 5 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо ж перша ухвала не оскаржена в суді, то у разі повторного керування без посвідчення водія або відповідної категорії, до водія може бути застосовано збільшення штрафу у розмірі 40 800 грн.

Варто зазначити, що дані штрафи не застосовуються до водіїв, які мають відповідну категорію посвідчення водія, але просто не пред’явили його або відмовилися пред’явити на місці зупинки. У такому разі вони можуть отримати штраф у розмірі 425 грн.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти