В Україні водіїв почали карати за непройдений техогляд автомобіля

В Україні для деяких категорій транспортних засобів, як то — таксі, автобуси, вантажівки тощо, існує обов’язковий технічний огляд. Якщо водій його не пройде, він може отримати грошовий штраф, або навіть адміністративний арешт.

Нещодавно український суд присудив водію 5 діб арешту за те, що він керував автомобілем без пройденого технічного огляду.

Що саме сталося? Патрульні зупинили машину, яка не пройшла технічний огляд. Під час першої зупинки водій отримав постанову із накладенням штрафу в розмірі 340 грн. на підставі ч. 3 ст. 121 КУпАП.

Після цього водій оплатив штраф. Але він не знав, що у разі не оскарження такої «першої» постанови, при повторному порушенні протягом року він понесе значно суворіше покарання, повідомляє “Дорожній адвокат”.

Відповідно до ч. 3 ст. 121 КУпАП керування водієм ТЗ без проходження технічного огляду передбачає накладення штрафу в розмірі 340 грн. (Для транспортних засобів, які мають проходити такий технічний огляд).

В той же час відповідно до ч. 4 ст. 121 КУпАП за повторне порушення протягом року передбачено штраф в розмірі від 850 грн до 1700 грн з позбавленням прав на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Варто зазначити, що в разі повторного керування без проходження технічного огляду суд повинен призначити одне з двох додаткових покарань:

– або позбавити права керування транспортними засобами на строк від 3-х до 6-ти місяців;

– або накласти адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

У вищезгаданій справі суд наклав на водія стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 5 діб (Постанова суду від 30.03.2023 у справі № 734/848/23).

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти