Не треба погоджуватися з поліцією: за це порушення ПДР водій не повинен сплачувати штраф

Українським водіям нагадують, що на деякі штрафи, які хочуть виписати патрульні погоджуватися не варто – мова про штраф за відсутність аптечки в особистому автомобілі.

Про те, наскільки правомірно оформляти штраф у такому випадку, розповіли в Hotline.finance.

Виписуючи штраф, патрульні посилаються на правила дорожнього руху. Так, у ПДР України, у пункті 31.4.7, зазначено, що транспортний засіб заборонено експлуатувати, якщо у ньому немає медичної аптечки з нанесеними на неї відомостями про тип транспортного засобу, для якого вона призначена (мотоцикл, легкове або вантажне авто, автобус, мікроавтобус та інше). Однак, це правило не стосується легкових автомобілів.

“У жодному нормативному документі не передбачений штраф за водіння особистого автомобіля без аптечки. Тобто автомобіля, який не використовується для надання послуг із перевезення пасажирів. Автомобіліст відбудеться лише попередженням”, – зазначають юристи.

В той же час за відсутність аптечки у такому транспортному засобі, як таксі, є порушенням ПДР і тягне за собою накладення штрафу – 680 грн, згідно зі ст. 121 КУпАП. У разі повторного подібного порушення водій може бути позбавлений прав на строк від 3 до 6 місяців, або зазнати адміністративного арешту на строк від 5 до 10 днів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти