Чи можуть поліцейські штрафувати водіїв під час зупинки на блокпостах

Українським водіям вирішили розповісти, що згідно законодавства, більшість постанов від патрульних, які були виписані на блокпостах, є незаконними, повідомляє Дорожній адвокат.

Фахівці пояснюють, що зупинка на блокпості передбачає перевірку транспортного засобу з метою виявлення “ворожих елементів” або інших “загроз для держави”. В той же час, правоохоронці в більшості випадків використовують зупинку на блокпостах, щоб виписати водіям протокол за звичайне порушення ПДР.

Серед “найпопулярніших” перевірок на блокпосту останнім часом можна відзначити:

– перевірка наявності тріщин на лобовому склі;

– перевірка протектора гуми;

– наявність технічного огляду (у тих ТЗ кому це необхідно);

– наявність поліса страхування;

– включення аварійної світлової сигналізації тощо;

На сьогоднішній день водіїв можуть зупиняти на підставі:

– статті 35 Закону “Про національну поліцію” – за наявності порушень ПДР;

– постанови КМУ від 29.12.2021 №1455 та 29.12.2021 №1456 – без порушення правил дорожнього руху.

В ситуації, коли водія зупинили через одну з причин зупинки, які прописані у ст. 35 Закону “Про національну поліцію”, тоді водій має показати права, техпаспорт та страховку, після чого виявляються/фіксуються порушення ПДР.

Якщо ж водія зупинили на блокпосту, то правоохоронці в рамках перевірки контролю в’їзду чи виїзду з певної території повинні перевірити у водія та пасажирів паспорт чи інший документ, який засвідчує особу. Також допускається проведення огляду транспортного засобу.

З усього вищенаписаного, можна висновок, що зупинка транспортного засобу на блокпосту не передбачає пошук порушень ПДР, а водій, у разі такої зупинки, зобов’язаний пред’явити лише документ, який підтверджує особу та техпаспорт.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти