Який штраф чекає на водіїв за відсутність аптечки в автомобілі

Згідно з ПДР, водії в Україні повинні мати обов’язковий “Набір автомобіліста” у своєму автомобілі, який включає аптечку, знак аварійної зупинки та вогнегасник. Порушення цих правил дорожнього руху штрафується поліцією, проте відповідь на питання, чи можуть вони виписати штраф за відсутність цих предметів, не є однозначною.

Згідно з практикою, поліція виписує штраф у розмірі 340 гривень відповідно до статті 121 КУпАП, яка передбачає покарання за керування несправним транспортним засобом. Проте, існують сумніви щодо законності такого штрафу. Це пов’язано з особливостями формулювання правил дорожнього руху.

У пункті 31.4.7 ПДР є формулювання, що “заборонено експлуатувати” автомобіль без медичної аптечки. Це може означати, що одноразова поїздка до місця ремонту або стоянки для усунення цієї несправності може бути припустимою. Таким чином, коли поліція виписує штраф за відсутність аптечки, який вважається технічною несправністю автомобіля, його можна оскаржити на місці або звернутися до суду.

Отже, максимум, що поліція може зробити, це надати усне попередження порушнику. Втім, якщо водій отримує перший штраф у розмірі 340 гривень за відсутність аптечки, він часто не намагається оскаржити його і не виявляє бажання боротися. Але за повторне порушення за цією статтею передбачається позбавлення прав на 3-6 місяців або адміністративний арешт тривалістю від 5 до 10 днів.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти