Водіям розповіли, як можуть реквізувати автомобіль

Сьогодні, одним з законних способів, за якими може бути вилучений транспортний засіб на потреби армії під час воєнного конфлікту, є реквізиція.

Реквізиція – це право держави примусово взяти автомобіль у власника (громадянина або бізнесу) і отримати право власності на нього. Проте, держава повинна діяти відповідно до чітко визначеного порядку і обов’язково відшкодовувати власнику вартість такого автомобіля. Якщо цього не відбувається, то конфіскація транспортного засобу вважатиметься незаконною.

Порядок вилучення транспорту регламентований постановою №1921 Кабінету Міністрів. У цій постанові також визначено порядок компенсації завданих збитків транспортним засобом та процедуру повернення.

Нижче перераховано умови, за яких може бути вилучений ваш власний автомобіль.

Варто почати з того, що майно приватних осіб може бути вилучене лише на відшкодувальній основі, з попереднім або подальшим відшкодуванням його вартості.

Безоплатно може бути вилучено лише майно, яке належать державі.

Рішення про вилучення може бути прийняте тільки найвищим командуванням Збройних Сил України або певними підрозділами згідно зі статтею 3 Закону № 389.

Майно може бути вилучено без погодження лише в зонах бойових дій згідно зі статтею 4 Закону № 4765.

Начальники патруля, старші вартові, командири загонів територіальної оборони та інші представники оборони України не мають права вирішувати питання щодо вилучення автомобіля.

Реквізиція транспортного засобу може відбутися лише з чітким документальним оформленням. Потрібно підписати два акти встановленого зразка, у яких зазначено підставу, опис майна та розмір виплаченої компенсації згідно зі статтею 7 Закону № 4765.

Перед вилученням майна має бути проведена оцінка його ринкової вартості. Оригінал документа про оцінку повинен бути надісланий власнику. Розмір оцінки може бути оскаржений у суді.

Джерело mind.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти